Нови апарати-савремена гинеколошка служба

Нова, савремена опрема за Одељење гинеколошке службе Дома здравља у Жабарима је у функцији и доступна је свим пацијенткињама са подручја ове општине. Реч је о ултразвучном апарату са две сонде, дигиталном колпоскопу и новом гинеколошком столу са одговарајућим рефлектором и другом опремом као што су двостепеник и спекулуми. Бесповратна средства за опремање Одељења гинеколошке службе обезбедило је Министарство за демографију и популациону политику Владе Републике Србије у оквиру програма за суфинансирање мера популационе политике у 2018. години.

ОЧУВАЊЕ РЕПРОДУКТИВНОГ ЗДРАВЉА И ПРЕВЕНТИВА

Уговор по завршетку конкурса по јавном позиву које је расписало ово Министарство, потписали су Јован Лукић, председник Општине Жабари и проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију у Влади РС. Председник Општине Жабари, Јован Лукић је након што је гинеколошка амбуланта обновљена новом медицинском опремом, за „Реч народа“ изјавио:

-У Дому здравља Жабари смо реализовали још један важан медицински пројекат који је због смањене стопе природног прираштаја у овом крају, подупрло Министарство за демографију и популациону политику Владе Републике Србије. Аплицирали смо и од Министарства добили 4.455.000 динара за набавку најсавременије опреме за гинеколошко одељење Дома здравља. Учешће наше Општине, јер програм подразумева и активирање локалне самоуправе у очувању и унапређењу репродуктивног здравља, је 1.113.750 динара. Општина Жабари је у оквиру овог пројекта из буџета издвојила средства за финансирање лекара који ради у Служби педијатрије са школском децом.

Др Ненад Димитров, директор Дома здравља Жабари подсећа да је током 2018. године за опремања Одељења гинеколошке службе доста урађено али да планова има још:

-Желимо од опреме да купимо линеарну сонду за гинекологију јер је карцином дојке и на овом подручју у сталном порасту. Важно је да због очувања здравља радимо превентивно, поготову сада када имамо добре услове и када смо опремили гинеколошку амбуланту најсавременијом опремом.

Начелница гинекологије у Дому здравља у Жабарима др Виолета Новаковић, потврђује да је број пацијенткиња које долазе на прегледе од када је амбуланта опремљена у сталном порасту и да се настоји превентивним деловањем, односно раним откривањем и лечењем сузбију болести:

-Имамо нови ултразвучни апарат, колпоскоп и све могућности које треба да пружи један Дом здравља. Апарати су нам најсавременији и можемо да урадимо 30 прегледа дневно. Овде се не чека, нема гужви, први преглед се не заказује, заказују се после контролни прегледи. Добили смо и ЦТГ апарат тако да смо оспособљени да пратимо труднице које не морају да путују у Пожаревац или Петровац на прегледе. Новом опремом смо покрили популацију трудница али и свих жена од 15 година па навише.

Др Ненад Димитров

Приоритети за 2019. годину

-Мада је средстава увек недовољно, каже др Ненад Димитров, директор Дома здравља, трудићемо се да са ониме чиме будемо располагали, постигнемо што више. За здравсто у Жабарима је уз пуно разумевање председника Општине Јована Лукића, ове године укупно издвојено око 15 милиона динара, што је прилична сума. Приоритет нам је да оспособимо наше здравство и пружимо што квалитетнију здравствену заштиту како би мање наших пацијената одлазило на прегледе и лечење у општину Петровац на Млави и Општу болницу у Пожаревцу.

Битно нам је да јачамо капацитет службе превоза болесника што радимо уз помоћ Општине, планирамо да реконструишемо кров на амбуланти у Породину, да оспособимо санитарни чвор у амбуланти у Ореовици и тако омогућимо њен рад, да уредимо зелену површину испред Дома здравља. Потребна нам је и нова рачунарска опрема јер је стара у Дому здравља у Жабарима и осталим амбулантама дотрајала, а рад нам је пуно ослоњен на рачунаре. Има и других послова који нису директно везани за медицину али отварају могућности да се ради, као што је реконструкција електро и хидрантске мреже и да извршимо ДВД обуку и остале активности везаних за противпожарну заштиту. Очекујемо да ћемо аплицирањем преко пројеката набавити ново возило за теренски рад да би смо стигли до наших пацијената у удаљеним селима.

УЛАГАЊА У СЕОСКЕ АМБУЛАНТЕ

У Влашком Долу, једном од највећих села у Општини Жабари, на свечан начин отворена је, 22. Октобра, потпуно реновирана и реконструисана амбуланта. Пресецање врпце обавили су Јован Лукић, председник Општине и др Ненад Димитров, директор Дома здравља уз присуство председника Скупштине Дејана Адамовића као и мештана и медицинског особља амбуланте и Дома здравља:

-У реконструкцију и опремање амбуланте у Влашком Долу уложено је 9 милиона динара. Средства су обезбедили Општина Жабари, Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и сам Дом здравља. Од „Електропривреде Србије“ смо добили донацију од 370.000 динара од које смо купили медицински и други намештај за амбуланту, каже директор, др Ненад Димитров.

За потребе лечења пацијената за амбуланту у Влашком Долу су набављени нови апарати и опрема, суви стерилизатор, ЕКГ апарат, инхалатор, инвалидска колица, ортоскоп са ЛЕД светлом, медицински прибор. Амбуланти у Александровцу набављен је АЕД дефрибрилатор, као и нови апарати за лабораторију. Такође је обезбеђен видео надзор за цео објекат Дома здравља у Жабарима и уграђен здравствени информациони систем који омогућава електронске рецепте пацијентима.