U nedelju 26.05. u Domu zdravlja Žabari u vremenu od 8h do 17h biće organizovani besplatni preventivni pregledi predškolske i školske dece od strane pedijatra, pri čemu će naročit akcenat biti na prevenciji defomiteta kičme i tabana. Sva deca koja dodju će biti pregledena bez obzira na zdravsvtveno osiguranje i biće upućena na dalju dijagnostiku i lečenje, ako bude bilo potrebe u najbližu sekundarnu ustanovu. Ministarstvo zdravlja na ovaj način želi da ukaže da je prevencija uvek na prvom mestu i da država u svakom momentu misli na decu i na njihov pravilan razvoj.

Istog dana će biti organizovani i preventivni pregledi odraslih, takodje od 8h do 17h. Meriće se krvni pritisak, šećer u krvi i radiće se kompletna krvna slika, ekg, hormoni štitne žlezde T3, T4, TSH, kod muškaraca PSA i to će moći da urade apsolutno svi, imali zdravstveno osiguranje ili ne. Pacijenti kod kojih postoji sumnja na oboljenja pluća biće upućeni na rendgen, a naročito oni stariji od 50 godina koji su aktivni pušači preko 30 godina.

Ministarstvo zdravlja i Dom zdravlja Žabari pozivaju ovim putem gradjane i decu da se jave u što većem broju, kako bi se preventivnim pregledima otkrile na vreme sve potencijalne ili postojeće bolesti koje bi se blagovremeno lečile, što je uostalom i najveći cilj svih ovih akcija koje sprovodi država.