У оквиру пројекта  Јачање капацитета здравствених центара на Западном Балкану у борби против последица пандемије вируса ковид-19“, који спроводи Немачка хуманитарна организација Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), а донира фонд „Немачка помаже“, Дому здравља Жабари донирана је медицинска опрема, и то: 2 ЕKГ апарата, 2 стерилизатора, 6 добоша за стерилизацију, 4 пулсна оксиметра и 4 мерача крвног притиска.

Опрему су начелници Службе за здравствену заштиту одраслих са ултразвучном дијагностиком Дома здравља Жабари, др Маји Панић уручили представници организације ASB, уз наду да ће медицинском особљу олакшати рад у установи и на терену, а корисницима пружити бољу услугу.

споручена нам је потребна опрема. Наш апарат за стерилизацију је стар преко 25 година и нови нам је био преко потребан, а сада смо добили два. Због последица корона вируса апарат је у сталној употреби у последње две године, дежурна служба ради 24 сата, пацијената је много и нови апарати ће нам помоћи да свакоме изађемо у сусрет на време, рекла је др Панић након обуке за коришћење нових апарата, која је пружена особљу Дома здравља.

Од почетка пандемије у марту 2020. године ASB помаже медицинским центрима у југиосточној Европи, а само у оквиру овог пројекта је за седам медицинских центара у Србији обезбеђена опрема у вредности од 63.000 еура.

Немачка хуманитарна организација Arbeiter – Samariter – Bund је у Србији присутна од 1999. године. У периоду од 23 године, кроз преко 50 пројеката, помоћ је добило око 70.000 особа. Укупна вредност имплементираних пројеката је већа од 40 милиона еура, донираних од стране Европске уније, Владе Немачке, USAID и других институционалних и приватних донатора.